duminică, 24 februarie 2013

Penitenciarul S.C. LOVer S.A. - part. one

    
       NOTĂ: Orice asemănare cu întâmplări sau persoane reale este absolut întâmplătoare. :)

         Încălcarea Legii contabilităţii nr.82/1991, Legii nr.500/2002 privind finanţele publice,  O.M.F.P. nr.1792/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor instituţiilor publice, precum şi organizarea, evidenţa şi raportarea angajamentelor bugetare legale, Ordonanţa Guvernului nr.119/1999, privind controlul intern/managerial şi controlul financiar preventiv şi a O.M.F.P. nr.522/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice generale referitoare la exercitarea controlului financiar preventiv.

             Prin Decizia nr. 1 din 03.01.2013, cât şi înainte, s-a stabilit: calitatea de ordonator terţiar de credite pentru activitatea aparatului propriu a Penitenciarului S.C. LOVer S.A. se deleagă următorilor : madame Bovary – director – pe toată structura bugetului şi fără limită de sumă; G.S. – director adj economic-administrativ – pe toată structura bugetului şi fără limită de sumă în perioada de delegare în ţară/străinătate, a concediului de odihnă/boală a doamnei Bovary ;V.S. – director adjunct tehnic – pe toată structura bugetului şi fără limită de sumă în perioada de delegare în ţară/străinătate, a concediului de odihnă/boală a doamnei G.S.. Specimenul de semnătură al ordonatorilor terţiari de credite delegaţi pentru activitatea aparatului propriu ( Anexa nr.1).

            Cu toate acestea, datorită fie absenţelor din unitate, din timpul programului de lucru a directorului unităţii cât şi datorită neasumării răspunderii acestuia pentru semnarea anumitor documente privind angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor, există foarte multe situaţii în care acestea au fost angajate de alte persoane, fără să existe situaţia legală de delegare prevăzută în decizie: în perioada de delegare în ţară/străinătate, a concediului de odihnă/boală a doamnei Bovary.

             Mai mult de atât, au fost situaţii în care directorul unităţii se afla în instituţie, dispoziţia privind angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor, fiind verbală, sens în care documentele semnate de alte persoane sau în afara cadrului legal menţionat nu sunt legale.


              Ceea ce este însă cel mai neaşteptat şi amuzant totodată este faptul că, în 15.01.2013, conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, fără ca măcar să aibă cunoştinţă despre aspectele sus-menţionate, a atenţionat-o pe madame Bovary pentru neasumarea răspunderii pentru activitatea unităţii, un atribut al acesteia prevăzut la competenţele manageriale ale unui director de penitenciar conform anexei 1 din Decizia 507/2012 . 
              Atenţionarea avea la bază refuzul nejustificat al acesteia de a-şi asuma, în integralitate, execuţia bugetară a unităţii pe anul 2012 în condiţiile în care gestionase destinele acesteia aproape 8 luni. Dar probabil cunoştea încălcarea legislaţiei menţionate în preambul.

                 Probabil auzise prin vecini că răspunde, potrivit legii, printre altele, de:
   a) angajarea, lichidarea şi ordonanţarea cheltuielilor în limita creditelor bugetare repartizate şi aprobate;
   c) angajarea şi utilizarea creditelor bugetare pe baza bunei gestiuni financiare;
   d) integritatea bunurilor încredinţate instituţiei pe care o conduce;
  e) organizarea şi tinerea la zi a contabilităţii şi prezentarea la termen a situaţiilor financiare asupra situatiei patrimoniului aflat în administrare şi execuţiei bugetare;
    ş.a.m.d.


           Supărată pentru atenţionare, individa a purces la răzbunare sesizând, modo groso, atât Comisia de disciplină din Administraţia Naţională a Penitenciarelor cât şi pe cea din Penitenciarul S.C. LOVer S.A. pentru a-şi justifica acţiunile ulterioare. Numai că, din neatenţie sau mai degrabă din prostie, nu a realizat că documentele ce ar trebui să susţină sesizările sunt vizate din punct de vedere al controlului financiar preventiv cu ştampilă tip ce indică inclusiv ziua avizării, adică în termen.

           Că respectivele documente incriminatorii au obţinut un număr de înregistrare din secretariatul unităţii de abia în luna ianuarie 2013, după primirea atenţionării, nu-i poate fi opozabil decât individei, şefă directă a compartimentului respectiv. Faptul că, luni întregi, acestea au stat la ea în birou, şi s-a uitat la ele ca mâţa la calendar, iarăşi nu-i poate fi decât ei opozabil. Dar e derector, specificul ANP-ist o ajută să-şi vândă uşor marfa.



NOTĂ: La ora 17.00 individa se afla la intrarea în Slatina, în drum spre Bucureşti,  unde urma să fie cazată în regim single (deh obositoare distanţa mare până la Bucureşti). Deplasarea, normal, cu maşina cumpărată cu aproximativ 15 000 EURO şi repartizată pazei dar folosită, în totalitate, de madame Bovary, mult mai spaţioasă la Loganul şi cu mult mai mult spaţiu, pentru familia numeroasă, pe bancheta din spate. Că doar sâmbăta, duminica, când servesc masa la penitenciar, cu toţii, trebuie să aibă loc să se desfăşoare. Şi trebuie luate, dimineaţa, la grădiniţă, o grămadă de jucării.



8 comentarii:

  1. Nu are ce sa caute cu Dusterul . De cand l-a cumparat numai ea si Voicila s-au plimbat cu el . Sa-l dea pa paza unde ii este locul sa se plimbe CM cu el . Ii cade rangul daca se plimba cu Loganul ? Si de ce trebuie platite 2 camere , pentru ea si sofer noaptea asta ? Daca era de la Miercurea Ciuc , Satu Mare , etc . intelegeam , dar sunt doar 229 km pana acolo , obosea sau nu mai era fresh maine dimineata sau s-a dus mai devreme sa lacheasca pe careva ? Si cand a fost la comisia de disciplina saptamana asta a cheltuit aiurea banii , ii era greu sa astepte inca o saptamana sa se duca cu acuzatii ? ca doar , de regula , cel ce sesizeaza raspunde la intrebarea daca-si mentine sesizarea . S-a dus sa-si verse balele si veninul , de asta a vrut sa fie singura sa nu vada nimeni pe unde umbla .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De unde stiti ca peste 9 luni nu apare un nou mostenitor in clanul Tascau-Laiu? Nu sunt asa sigur ca a umblat fara rost prin ANP!

      Ștergere
  2. e legala prezenta in unitate , de N ori , a prietenului , concubinului , proprietarului unde unitatea ii plateste chiria , in unitate ? o fi ea director dar cum intra ala cu sleahta de copii cand si cum vrea intr-un penitenciar , fie ca e sambata , duminica ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Adminule l-ai pus pe Ernest pe urmele ei? ::::::}}}}}}}}}

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa inteleg ca trebuie lachit si Ernest? Mai ganditi-va si la el, nu este vinovat cu nimic

      Ștergere
    2. de unde stii frate ca la ora 15.00 era la intrarea in Slatina ? te mai miri de ce orice director iti vrea capul ? pai si eu daca as sti ca cineva imi cunoaste fiecare miscare as vrea ca respectivul sa dispara in neant .

      Ștergere
  4. Ce atata suparare? Doar e penitenciarul propriu si personal,nu?

    RăspundețiȘtergere
  5. directoarea voastra a sosit cu Becheanu in aceeasi masina si prima noapte au petrecut-o impreuna . Chiar si seful meu , tot director de penitenciar , a spus ca este penibil ceea ce se intampla .

    RăspundețiȘtergere